Projecten Stad > Friesland Bank, Leeuwarden

Projecten Stad > Friesland Bank, Leeuwarden

Friesland Bank, Leeuwarden

Bouwheer

Friesland Bank, Leeuwarden

Architect(en)

Architekten Bureau Van Tilburg, Rotterdam; Grunstra architektengroep, Leeuwarden

Locatie

Beursplein 1, Leeuwarden, Nederland

De glazen koepel, duidelijk zichtbaar in de skyline van de stad, heeft een doorsnede van 28m en is 42m hoog. Het koepelgewelf bestaat uit een enkellaags ruimtevakwerk in een geometrisch netwerk, bevestigd tussen drie driehoekige deltaliggers. De hoofddraagconstructie van de koepel bestaat uit drie uitwendige ribben die elkaar kruisen in de top van de koepel.

Het koepelvormige ruimtevakwerk is ruim 14 meter in verticale doorsnede. Een van de drie spanten is naar beneden 12 meter verlengd als een opgehangen gordijn. De onderkant van deze opgehangen gevel ondersteunt het eigen gewicht en de veranderlijke belasting van het naastgelegen platte glazen dak van ongeveer 28 x 28m². Hierdoor kon de architect een atrium realiseren zonder kolommen in het interieur.

De ontwerpers hebben veel aandacht besteed aan de akoestiek, het klimaat en de mogelijkheid van onderhoud en reiniging. Het onderhoud van het glas aan de buitenzijde gebeurt met special ontwikkelde ladders, aan de binnenzijde met een hoogtewerker. De bovenkant van de koepel is niet volledig in glas uitgevoerd voor akoestische en klimatologische redenen. Dit gedeelte is, net als de driehoekige deltaliggers, bekleed met koper.

Zelf een vraag of een complex project?

Ons team van specialisten helpt u graag verder.

Contacteer ons+32 (0)11/28 68 28

In de kijker

Lees meer