Green House Malmö, Zweden

Uitkijkend op de zeestraat Öresund tussen Zweden en Denemarken bevindt zich een opvallend glazen huis. De ‘Green House’ van de Zweedse landschapsarchitecte en kunstenares Monika Gora, is ontworpen als een oplossing voor zowel architectonische als landschappelijke uitdagingen. De glazen luchtbel weerspiegelt het licht naar de binnenplaats en biedt beschutting tegen de zee en de sterke wind gedurende het hele jaar zonder dat het zicht belemmerd wordt.

De karakteristieke vorm van The Green House is het meest in het oog springend. De basis van het ontwerp is de handgemaakte vrije vorm uit perspex. Om de gewenste geometrie goed te kunnen bestuderen is van deze 'handvorm' een 3D scan gemaakt waarna een geometrisch 3D model ontwikkeld werd dat uitsluitend bestaat uit vlakke glaspanelen.

Extra helder gelamineerd glas

Het uiteindelijke resultaat is een glazen prismatische blob met een lengte van 22,2 meter, een breedte van 7,4 meter en een hoogte van 10,5 meter. De basis van de constructie wordt gevormd door de centrale, dubbele ruggengraat met ronde gewalste stalen buisprofielen. Het glas zorgt gedeeltelijk voor stabiliteit. Om een zo hoog mogelijke transparantie te bereiken is er gekozen voor extra helder gelamineerd glas. Een bijzonder detail van deze constructie zijn de glasknopen. In plaats van de gebruikelijke gegoten RVS knopen, zijn hier lasergesneden stalen stripknopen toegepast, omdat alle knopen uniek zijn. Op deze manier volgen de knooppunten exact het lijnenspel van de bubbel.

Schil in glas

Om de staalstructuur zo beperkt mogelijk te houden, wordt het glazen oppervlak gebruikt als schil om de vervormingen in het staal te verminderen. Het glas is opgebouwd uit twee gelamineerde geharde glaspanelen van elk acht millimeter dik.

„Glazen luchtbel biedt beschutting tegen de zee en de sterke wind”

Alle panelen zijn gemaakt van speciaal extra helder (low-iron) glas om zo maximale transparantie te bereiken. Het glas van de deuren en lamellen bij het maaiveld is extra wit. Ook deze panelen hebben een heel laag ijzergehalte, zodat de typisch groenige tint van het glas wordt geneutraliseerd. Er was een aanzienlijke glasdikte nodig vanwege de locatie die vaak wordt geteisterd door harde wind.

Neem contact op

U wilt advies voor een nieuw project? U zoekt een bepaald type glas? U wenst meer informatie over een bepaald project?

Contacteer ons Offerte aanvragen

Referenties

Onze uitgebreide lijst van gerealiseerde projecten illustreert ons vakmanschap, technische expertise en kwaliteit.

Alle referenties
Flanders Investment & Trade