Opschuimende tussenlaag bij brand: foam of gel kiezen?

Om de brandweerstand van brandwerende beglazing te maximaliseren, is de aanwezigheid van een opschuimende tussenlaag tussen de glasbladen cruciaal. Daarbij hebt u de keuze tussen foam (schuim) en gel. Wat zijn de voor- en nadelen van beide materialen?

Hoe werkt zo’n opschuimende tussenlaag?

Beeld u in. Er breekt brand uit op kantoor in één bepaalde ruimte. De werknemers zetten de evacuatie in. Bij een brand komen natuurlijk hoge temperaturen en rookontwikkeling kijken.

Wanneer het brandwerende raam aan de zijde van de brand een bepaalde temperatuur bereikt, activeert er zich een beschermende foam- of gellaag in de spouw van de beglazing. Deze laag verspreidt zich over de volledige oppervlakte van het buitenste deel van het raam en zorgt zo voor de nodige brandwering.

Deze laag biedt niet alleen thermische bescherming, maar speelt ook een psychologische rol. Voorbijgangers zien bij het passeren van de brandende ruimte namelijk enkel de schuim- of gellaag. De woedende brand zit hierachter verstopt. Met andere woorden, de opschuimende tussenlaag vormt letterlijk een buffer tegen paniek.Wat is het verschil tussen foam en gel?

Hoewel beide principes vergelijkbaar zijn, is er wel degelijk een verschil op vlak van opschuimproces:

  • Foam: hoe meer het glas beeft onder druk van de hitte, hoe meer schuimlagen zich activeren. Vanaf een temperatuur van 800 graden smelt het glas. Het gesmolten glas loopt in de schuimlaag smelt samen en wordt weer stevig. Er vormt zich op deze manier een foam- én glaslaag van 1 cm dik per brandwerende laag.
  • Gel: de spouw vult zich volledig met een gel. Het geharde glas aan de vuurzijde begeeft het en valt in duizenden stukjes uit elkaar op de grond. De gellaag vormt een beschermend isolatiedeken en koelt zo de buitenste ruit af.

Welke keuze voor uw project? Gebruik onze expertise

Naast bovenstaande factoren spelen ook de buitentemperatuur en afmetingen van de ramen een belangrijke rol bij de uiteindelijke keuze van opschuimende tussenlaag.

Wij gaan voor volledige ontzorging. Dankzij onze ruime ervaring op vlak van brandwerende ramen, deuren, maar ook volledige wanden, zijn we uw grootste garantie op een brandveilige omgeving. Hoe kunnen wij uw project verder vormgeven en begeleiden? Contacteer ons en we zetten ons binnenkort samen.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Inscrivez-vous ici et soyez le premier à recevoir nos dernières actualités par e-mail

À l'attention