Gebogen glas op maat mét coatings? Allesbehalve vanzelfsprekendGebogen glas op maat combineren met coatings, het is een hele uitdaging. Maar waar ligt de complexiteit precies? En hoe zijn we tot de oplossing gekomen? R&D-manager Rudi Vaneyck vertelt u er meer over.

“Een coating is een laag metaaloxide die wordt aangebracht op het glasoppervlak. Een ultradun laagje – acht micrometer om precies te zijn. Een micrometer is een duizendste deel van een millimeter.”

“En zelfs dat microscopisch dunne laagje is opgebouwd uit verschillende lagen. Door het type coating en de precieze opbouw te wijzigen, bereik je het eindresultaat dat je wilt. Zo’n coating kan thermische of zonwerende eigenschappen hebben. Of beide.”

“Ook al zie je zo’n coating niet, het voegt iets toe aan het glas. Dat extra laagje gaat er bijvoorbeeld voor zorgen dat de beglazing beter isoleert. Of dat het de zon beter tegenhoudt, om er nu twee te noemen.”

“Voor alle duidelijkheid: die coatings maken we niet zelf. Wij kiezen wél de beste coating voor uw concrete toepassing. Dat is ook een deel van onze expertise: het juiste type glas selecteren en combineren met het juiste type coating.”

Coatings houden niet van hitte

Waar lag nu de moeilijkheid van gebogen glas op maat met coating? Wel, in het buigproces. De coating aanbrengen, die techniek hebben we al lang onder de knie. En glas buigen, heeft ook weinig geheimen voor ons. Maar gecoat gebogen glas op maat buigen, was complex.”

“Want om glas te buigen, moeten we het eerst verhitten tot 620°C. Coatings zijn simpelweg niet opgewassen tegen dergelijke hoge temperaturen.”

“Gelukkig hebben coatingfabrikanten zich stevig ingezet om hun producten warmteresistenter te maken. En wij langs onze kant zochten naar procesgerelateerde verbeteringen. Om zo te zorgen dat de coatings stabiel bleven bij hoge temperaturen.”

Evenwicht in het warmen en koelen

“Zo ontdekten we dat sommige coatings beter geschikt waren om te buigen. En dat ze in combinatie met bepaalde glassoorten net dat tikkeltje meer konden. De juiste materialen waren één deel van het antwoord. De juiste productiemethodes en -technieken een ander. Het draaide erom om een evenwicht te vinden in die opeenvolging van opwarmings- en koelcycli. Daar zijn we uiteindelijk in geslaagd. Als één van de enige in de Benelux.”

Gebogen glas op maat: meer mogelijkheden

Benieuwd naar de mogelijkheden van gebogen glas op maat voor uw volgende project? We lijsten ze voor u op.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Inscrivez-vous ici et soyez le premier à recevoir nos dernières actualités par e-mail

À l'attention