Brandwerende ramen: wat beslist over leven en dood?Twee aanpalende gebouwen staan in brand. Waarom spatten de ramen van het ene gebouw meteen kapot, terwijl de ramen in het pand ernaast een half uur intact blijven? Het geheim van sterke brandwerende ramen zit hem in de lagen. In de schuimlagen om precies te zijn.

De kracht van het schuim…

Bij Lerobel gaan we ver om tijd te winnen. Want die redt levens in de meest hachelijke situaties. In geval van brand zijn het de opschuimlagen (foam) tussen de buitenste glaslagen die het belangrijkste werk doen. Komen onze brandwerende ramen in contact met hoge temperaturen, dan schuimen deze lagen één per één op.

In de praktijk gaat dat zo: de glaslaag aan de vuurzijde begeeft het als eerste. Daarna werpt de eerste schuimlaag zich meteen op. Een witte foamlaag van een millimeter zwelt op tot 10 millimeter en fungeert als isolatiedeken tegen de vuurhaard. Kraakt deze eerste schuimlaag onder de helse temperaturen, dan schuimt de volgende laag op.

Hoe lang houden uw brandwerende ramen het vol? Tot als de derde, vierde, vijfde… schuimlaag en ten slotte de andere glaszijde eraan zijn voor de moeite. Hoe meer lagen, hoe langduriger u beschermd bent tegen de vlammenzee. De factor brandwerendheid wordt uitgedrukt in verschillende klasses. Net zoals bij kogelwerend glas. Hoe hoger de klasses, hoe meer weerstand het glas biedt.

Foam of gel?

Naast schuim wordt er in bepaalde gevallen ook gekozen voor een actieve gellaag in plaats van foam. Bijvoorbeeld als de opbouwdikte van het raam beperkt moet blijven. Als heteerste geharde glas breekt door de hitte, schuimt de gel op en blijft die tegen het raam kleven. Het gaat hier meestalom één laag, en niet om verschillende actieve lagen zoals bij foam.

… het glas…

Niet alleen de opschuimlagen winnen kostbare tijd, ook de klasse van het glas speelt een rol. Zo vallen brandwerende ramen van Lerobel onder de EI-klasse. Ze houden het vuur én de hittestraling tegen. Ook al staat u op een meter van het raam, u voelt honderden graden Celsius an de andere zijde van het glas niet en loopt geen gevaar op brandwonden. Wie zich in een hachelijke situatie bevindt, heeft dus een veel grotere kans op ontsnappen.

… én de profielen

Natuurlijk moeten ook uw raamprofielen bestand zijn tegen grote hitte. Wordt de hitte te fel, dan begint het materiaal namelijk te plooien. En krijgt rook vrij spel. Daarom werken we bij Lerobel samen met gereputeerde profielfabrikanten die de nodige certificaten kunnen voorleggen op vlak van brandveiligheid.

Wist u dat we al onze brandwerende ramen aan een nauwkeurige vuurproef onderwerpen? Lees hier hoe zo’n test in zijn werk gaat.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Inscrivez-vous ici et soyez le premier à recevoir nos dernières actualités par e-mail

À l'attention