Brandwerende beglazing: een race tegen de klok aan 1.100° C

De functie en brandwerendheid van brandwerende beglazing wordt uitgedrukt in een klasse en een tijdspanne. Neem nu bijvoorbeeld EW20. De EW duidt aan dat de beglazing de warmtestraling gedeeltelijk tegenhoudt. Het cijfer geeft op zijn beurt aan dat het glas twintig minuten zal standhouden.

Maar hoe zijn wij als Lerobel zeker dat een bepaald type brandwerende beglazing een kwartier zal volhouden? En een ander makkelijk het dubbele, tot zelfs twee uur?

Temperatuursensoren

Door het te laten testen in een gecertificeerde omgeving: een oven met drie muren in vuurvast materiaal. En een open front. In die open ruimte laten wij onze brandwerende beglazing inbouwen, inclusief profielen. De open ruimtes worden weer opgemetseld. En ten slotte brengen ze op vastgelegde punten temperatuursensoren aan.

Alles klaar? Dan is het tijd voor de vlammen. Met een gasbrander voeren ze geleidelijk aan de temperatuur op. Vanaf dat moment kunnen wij als Lerobel alleen nog toekijken. Onze blik wisselt tussen de testopstelling, de thermometer en de timer. Want dat is dé vraag: hoe lang houdt onze brandwerende beglazing de vlammen en die helse temperaturen tegen?Drie muren uit vuurvaste steen, met aan de voorkant onze brandwerende beglazing. Binnenin verschillende branders die die ruimte opwarmen tot 1.100° C. En slechts één vraag: hoe lang houden dat glas en die profielen stand? Een blik achter de schermen bij de testing van onze brandwerende beglazing.

Opschuimlaag per opschuimlaag

Naarmate het aantal graden toeneemt, begint één van de twee ramen wit uit te slaan. Maar het is geen condens. Het is de eerste opschuimlaag die zijn werk doet. Deze foamlaag werpt zich op als een extra isolerende buffer. Zodra die eerste laag verschroeit, neem een tweede opschuimlaag het over. Tot er geen lagen meer overblijven.

Ondertussen verschijnen ook de eerste barsten in de brandwerende beglazing, maar breken doet het glas niet. Een folie binnenin houdt de scherven samen. Ook de profielen beginnen het stilaan te begeven. Langs de eerste kieren zoeken kleine rookslierten zich een weg naar buiten. De profielen plooien en vervormen… tot de rol van de opstelling definitief is uitgespeeld. Want op het einde wint het vuur altijd.

Brandwerende beglazing: geslaagd of gebuisd?

De timer wordt stopgezet. Hebben we het vooropgestelde doel niet gehaald? Dan is het terug richting Hasselt om de glassamenstelling verder te verfijnen.

Geslaagd met vlag en wimpel? Dan giet de testinstantie het in een officieel verslag. En krijgen we voor deze combinatie van brandwerende beglazing en profielen het vereiste certificaat. Op naar de volgende vuurproef…

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Inscrivez-vous ici et soyez le premier à recevoir nos dernières actualités par e-mail

À l'attention