Huis Janssens Sint-Niklaas: historische glasrenovatie uit het boekjeDiep in het Waasland schittert Huis Janssens. Sint-Niklaas is de thuisbasis van dit 140-jarige prachtgebouw, dat dringend nood had aan een grondige renovatie. Ook het historisch buitenschrijnwerk was aan een nieuw leven toe. Riep er iemand Lerobel?

Het renoveren van historische erfgoed is meestal een werk van lange adem. Van de voorbereiding over de aanbesteding tot de uiteindelijke uitvoering: alle factoren moeten juist zitten zodat het gebouw in kwestie opnieuw de grandeur van weleer uitademt. 

Huis Janssens?


We waren dan ook zeer blij dat we mochten meewerken aan de renovatie van Huis Janssens in Sint-Niklaas. Vroeger de kolossale woning van Alfons Janssens, militair beschermer van paus Pius IX. Vandaag de thuishaven van een oudheidkundige kring en straks ook inzetbaar als locatie voor culturele evenementen.

De grote uitdagingen


Niet alleen het bouwwerk op zich springt eruit. Ook de kleurrijke en sterk gedetailleerde glasramen spraken al die jaren tot de verbeelding. Het was dan ook een enorme uitdaging om het geklasseerde historische uitzicht van het gebouw – met al zijn uitstraling – te vrijwaren en toch te voldoen aan de hedendaagse bouwtechnische vereisten.

“Het buitenschrijnwerk en beglazing van dit gebouw renoveren, is tegelijkertijd een technische uitdaging en een zoektocht naar evenwicht”, beaamt Edith Vermeire, zaakvoerder bij architectenbureau Erfgoed & Visie, dat instaat voor de totale restauratie van Huis Janssens.

“Enerzijds moesten we rekening houden met het aanwezige schrijnwerk. Welk gewicht en diktes van glas kon dat nog aan? Daarnaast moest ook het energetische plaatje kloppen. En dat alles bovendien combineren met het perfecte uitzicht. Een mooie, maar pittige uitdaging.”

Zo laten we uw historisch project scoren


Intussen hebben we deze glasrenovatie succesvol en met een trots gevoel afgerond. Maar Huis Janssens in Sint-Niklaas is maar een van de vele historische projecten die we op onze naam hebben staan.

Dankzij onze uitgebreide ervaring met monumentenglas en ons unieke productieproces kunnen we uw historische beglazing perfect op maat maken, met aandacht voor de energetische én esthetische aspecten, zoals de karakteristieke wemelingen.

Wat we nog allemaal in onze mars hebben? 


Neem contact met ons op. Dan vertellen we u er alles over en bekijken we hoe we uw project kunnen laten schitteren.


Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Inscrivez-vous ici et soyez le premier à recevoir nos dernières actualités par e-mail

À l'attention